Yeni Bir Uydumuz Olmasına Sebep Olacak Gök Cismi
Dünya ve uydumuz ay her zaman dikkat çeken bir konu başlığı olmuştur. Üzerine çokça düşünülen, bazı teorileri beraberinde getiren ve oldukça ufuk açıcı araştırmalara sebebiyet verdikleri söylenebilir. Ay hakkında yapay olduğunu iddia edenlerin bile olduğunu unutmamak gerek. Farklı bir uygarlığın onu yörüngemize yerleştirdiğini düşünenlerin sayısı azımsanacak kadar az değil.
Şu sıralar ise astronomi meraklılarını heyecanlandıran bir başka gelişme söz konusu. Dünyamızın etrafında yörüngeye oturacak yeni bir gök cismi var. Bu gök cismi hakkında henüz net ve detaylı bilgilere sahip değiliz. Ancak uzay bilimcilere göre yeni bir mini ayımız olabilir. Tabii ki bu mini ay kalıcı olmayacak ve muhtemelen bir süre sonra yörüngeden saparak dışa doğru bir kavisle uzaklaşacak. Fakat belirli bir süre tıpkı uydumuz ay gibi yörüngede dolaşacak.
Boyutlarının bir ay standardında olmamasından ötürü buna bir mini ay tanımlaması yapılıyor. Ancak henüz boyutlarına dair net bir bilgi olmadığı için halen daha muamma olan detaylar var. Hatta bazı astronomlara göre bu gök cisminin bir asteroit olmaması bile mümkün. Üzerinde durulan en önemli alternatiflerden birisi ise 1966 yılının Eylül'ünde fırlatılan Surveyor 2 Centaur uzay aracının roketi olması.
Surveyor 2 Centaur uzay aracı 1966 yılında Kennedy fırlatma üssünden uzaya gönderildi. Ay misyonları için keşif amacıyla gönderilen roket aya iniş yapacak olan ikinci araç olarak tasarlanmıştı. Fakat orta rota düzenlemelerinde bir takım aksaklıkların yaşanması sebebiyle 20 Eylül'de fırlatılan mekik, 22 Eylül itibariyle iletişimden ve kontrolden çıktı.
Kontrolden çıkan bu uzay aracının ortalama iniş yapacağı ay bölgesinden 130 kilometre kadar sapan bir rotayla aya çakıldığı biliniyor. Ancak modül aya çakılmış olsa da dönemin devasa roketleri ve mekik bu yolculuk öncesinde zaten modülden ayrılmıştı. Dolayısıyla yapılan incelemelere göre 2020 SO ismi verilen bu tanımlanamayan gök cisminin Surveyor 2 mekiğinin güçlendirici kısmı olması muhtemel olmaya başladı.
Çünkü daha önceden buna benzer bir olay yaşandı ve Saturn V roketinin 2002 yılında dünya yörüngesinin çekimine kapılarak dünya etrafında dönmeye başladığı doğrulanmıştı. Bu kez isim değişikliği olsa da yine aynı durumla karşı karşıya kalacağız ve insan yapımı mini bir ay gibi dünya yörüngesinde dolanan bir cisim göreceğiz.
Tabii ki gözlemlemek için teleskop şart. Keza çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olacak. 23 Eylül 2020 itibariyle doğrulanan bu mini ay detayının haricinde 24 Eylül 2020 tarihinde de bir göktaşının dünyanın çok yakınından geçeceği teyit edildi. Bu yakınlık son derece önemli bir mesafe gibi gözükse de dünyaya çarpma, düşme gibi bir ihtimalin söz konusu dahi olmadığını hatırlatmakta fayda var.
NASA ve ESA tarafından doğrulanan, CNEOS tarafından duyurulan gökcismi 2020 SW olarak adlandırıldı. Earth Sky'a göre TV ve haberleşme uydularının yüksekliğinin olduğu açıdan geçmesi bekleniyor. Ki bu tanım aslında doğru diyebiliriz. Çünkü TV ve haberleşme uydularının yörünge yüksekliği alçak yörüngede 160 ile 2.000 kilometre aralığında iken, orta yörüngede 2.000 kilometre ile 35.786 kilometre arasında değişebiliyor. Ortalama 20.000 kilometre yükseklikte bir yörüngede olsa da 2020 SW isimli asteroit için belirtilen rota yaklaşık 30-40 bin kilometre civarında olacak.
Ne yazık ki atmosfere girip ışık saçmayacağı için çıplak gözle görülmesi mümkün olmayacak. Fakat yerçekimsel faktörlerden etkilenerek atmosfere girmesi durumunda hem çıplak gözle gözlemlenebilecek hem de atmosferde parçalanarak dünyaya hiçbir zarar vermeyecek...
yeni gök ismi sw nedir sw uydusu sw