Seo ve Reklam Stratejisti

Ömer Agah Ulusoy

"Hayat Ölümden Önce Bir Rüyadır."

Python Nedir? Python ile Neler Yapılabilir?

Python Nedir? Python ile Neler Yapılabilir? 09/09/2020

Python, Hollandalı bir programcı olan Guido Van rossum tarafından bilgisayar dünyasına sunulmuş bir programlama dilidir. Python ismi ilk anda anlaşıldığı şekilde piton yılanından değil, Rossum’un çok sevdiği İngiliz komedi grubu Monty Python’dan gelmektedir.

Python; nesne yönelimli, birimsel ve etkileşimli, yorumlamalı, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Programlama dilleri makine mantığı ile insan mantığı arasında köprü görevi görmektedir. Bir dilin makine mantığına yakın olması makine üzerinde daha hızlı çalışabilmesini sağlar. Makine mantığına yaklaşmak ise, insan mantığından gittikçe uzaklaşmayı gerektirir ve dili öğrenmesi daha zor hale getirir. Bir programlama dili makine mantığından ne kadar uzaklaşıp insan mantığına yaklaşırsa yüksek seviye olarak adlandırılır. Python bu yüzden yüksek seviye bir dildir. Pek çok dile göre öğrenilmesi daha kolaydır. 

Girintilere dayalı basit sözdizimi vardır. Bu da dilin öğrenilmesi ve akılda kalmasında kolaylık sağlar. Bu özellik de ona söz diziminin ayrıntıları ile uğraşmadan programlama yapılmaya başlanması özelliği kazandırır. 

Python programlama dili, öğrenilmesi kolay olan, syntax olarak İngilizce diline yakın ve dinamik bir dil olması dolayısıyla oldukça esnek bir yapıya sahiptir, Programlamaya yeni başlayanlar için alışması oldukça kolaydır, eğlencelidir, katı kuralları yoktur.  

Phyton’un çok geniş kütüphaneleri bulunmakta ayrıca C veya C++ ile ek modülleri kolayca yazabilme imkanı da vermektedir. Python ile pek çok işi, az sayıda kod satırı ile yapmak mümkün. Web uygulamaları, masaüstü uygulamaları; veri analizi ve görselleştirme uygulamaları gibi programları pyhton ile kolaylıkla yazabilirsiniz.

Python’un kolay öğrenilmesi, geniş bir topluluğuna sahip olması ve bunu artırması, bilimsel amaçlı çalışmalara olanak vermesi, geniş ölçekte geliştirme yapılabilmesi, yapay zeka yazılmlarının da geliştirilebilmesi sebebiyle popülaritesini daha da arttırmıştır.

Python’ın yukarıda belirtilen özelliklerinden dolayı, dünya çapında tanınan Google, YouTube ve Yahoo gibi büyük kuruluşlar bünyelerinde her zaman Python programcıları bulundurmaktadırlar. Python’ın ilk geliştiricisi Guido Van Rossum’un da 2005 ile 2012 yılları arasında Google’da;  2012 yılının sonlarına doğru ise Dropbox şirketine geçmiş olması bu programlama dilinin önemi ve geçerliliğini kanıtlar bir örnektir.

Python eğitimi

Yaptığım araştırmalar sonucunda başka udemy.com, İSMEK ve bilginc.com de eğitimlerin olduğunu gördüm. Genel olarak ilk adımda kursdan sonra sizde

  • En iyi uygulamaları hayata geçirerek işler Python script’leri yaratma
  • Python veri tiplerini doğru şekilde kullanma
  • Hem metin hem ikili verili dosyaları okuma ve yazma
  • Standart kütüphane (library) ve onun iş tasarufu sağlayan modüllerini tanıma
  • İfadeler ve kontrol yapılarını kullanma
  • Temel seviyede profesyonel Python uygulamaları yaratma
  • Modüller ve sınıflar gibi işlevlerle çalışmayı öğrenme
  • Listeler, sözlükler ve takımlar (set) gibi koleksiyonları ne zaman kullanacağını bilme
  • Karmaşık tipler ve işleçlerle çalışmayı öğrenme
  • İleri sınıflarla çalışma Python veritabanı API’si ile çalışma
  • Python programlama en iyi uygulamalarını keşfetme

gibi beceriler olacak. Unutmayın, Python programcılığı için gerekli programları kurarak, programlama ve veri tabanı yönetimi yapabilen kişiler yetiştirmeyi hedefleyen bir programdır.

Peki Pyhon eğitimi ne işinize yarar

Bu eğitimi başarı ile bitirenler; yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında vb. yerlerde Python programcısı olarak istihdam edilebilirler.

Python Nedir? Python ile Neler Yapılabilir?

Yorum Yap